KUKUTYIN MŰHELY GASTRO and catering

Német krémes

2018. október 10. 10:23 - Andimandi88

Madártejes süti, intelligens krémes, leülepedős... :)

img_20181010_095817_1.jpg

Őszintén, nagyon szerettem azt az időt, amikor még nem az interneten keresgéltünk recepteket, hanem kaptuk. Nagynénitől, ángyikától... Most aztán nagyon öregnek érzem magam, pedig csak 30 lettem idén. Ebből is látszik, hogy iszonyatosan felpörgött az idő.

A német krémes receptje is eképp került hozzánk, nagynénémtől, azután nagy nagy kedvenc lett. Gyors, egyszerű, mutatós, hisz sütés közben 3 részre válik szét a massza. Tuti hogy már vagy 18 éve készítjük otthon, mert emlékszem, hogy egy technika órán ezt sütöttük meg. Imádtam, azokat az órákat a Kálvinban Margó nénivel. Mindig valaki receptje alapján sütöttünk-főztünk, és mindenkire sor került, mert csak 8-an voltunk csajok az osztályban.  Itt hozzáfűzném, hogy a fiúk is sütöttek-főztek, és azután elpakoltak, elmosogattak. Ezt fontosnak tartom megjegyezni, hisz a főzés az egy dolog... Egy nagyon élvezetes dolog, de mindennek az előkészítése, és utána a lomeltakarítás, na az már valami. Sajnálom, hogy ilyen jellegű tanórák, állami oktatáson belül már nem léteznek, maximum alternatív iskolákban. Pedig igazán életre felkészítő a gyerekeket főzni-varrni-barkácsolni tanítani. Ezt főleg azóta érzem így, mióta rájöttem, hogy a deriválás nem a mindennapjaim része. :D:D:D

A kis nagyfiam imádja ezt a sütit, ma van a névnapja, úgy, hogy kissé ünnepélyesebben, tortaformában készítettem el. A neten fellelhető receptektől, illetve az eredetitől is eltértem már, a cukor mennyiség csökkentésével, illetve a margarin vajra cserélésével. Jócskán csökkentettem a zsiradék mennyiségét is, mert a több vaj mindig kicsapódott, zsíros lett tőle, ennyi bőven elég bele. Raktam már ki kisebb és nagyobb tepsibe is ugyanezt a mennyiséget, mindig jó lett. Most a tortaformába, csökkentett mennyiséggel dolgoztam, de íme a tepsis verzióhoz való recept:

Hozzávalók:

  • 8 db tojás
  • 20 dkg porcukor vagy kristálycukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 10 dkg vaj
  • 9 púpozott evőkanál liszt (esetünkben teljes kiőrlésű tönköly liszt)
  • 9 dl tej

Először válaszd szét a tojásokat, majd verd fel a fehérjét habbá, a vége felé szórj bele egy kicsit a cukorból. Azért fontos, hogy ezzel kezdj, mert ezután rögtön mehet a habverő a tojássárgájába, amit keverj ki a cukorral, vaníliás cukorral, majd jöhet bele a liszt, a tej, az olvasztott vaj. Nagyon híg lesz, de ne aggódj!  Ezután forgasd bele a felvert habot, öntsd egy zsírozott, lisztezett tepsibe, aztán nyomás be az előmelegített sütőbe 200 fokra. Ha már pirult, és nem lötyög nagyon akkor kész. Ha kissé rezgős ne ijedj meg, ahogy hűl szépen megszilárdul majd.

 

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kukutyinmuhelygastroandcatering.blog.hu/api/trackback/id/tr2914293315

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása