KUKUTYIN MŰHELY GASTRO and catering

Croissant, vagy hájas kiflit reggelire?

2018. augusztus 21. 11:26 - Andimandi88

Kovásszal-élesztővel, finomliszttel-teljes kiőrlésűvel

     Gyerekkoromban rengeteg hájas kiflit ettem a kelt tésztás változatból mamáméknál. Volt lekváros, mákos, és diós, de nekem mindig a lekváros volt a kedvencem. 4-5 éve rendszeresen készítem, méghozzá Limara Croissant receptje alapján, csak vaj helyett hájjal hajtogatva. Van hogy 10-20 dkg teljes kiőrlésű lisztet is csempészek a tésztába, ami nagyon jól áll a hájasnak. A Croissantnak már kevésbé, bár ez is lehet, hogy tapasztalat kérdése. Az viszont tuti, hogy a teljes kiőrlésű liszt több zsiradékot kíván.

    Egy biztos, reggelire nincs jobb egy frissen sült péksütinél legyen az édes vagy sós. Igaz hajtogatni kell, hajtogatások közben berakni a hűtőbe (Fontos!!!!-különben felmelegszik és megolvad benne a zsiradék) Végül vagy hajtogatva a hűtőben várja meg a reggelt, vagy már készre formázva a tepsiben, szintén hűtve. Elsőre tűnik csak macerásnak, harmadjára készítve már egyáltalán nem macera. Mindenkinek csak ajánlani tudom, hogy egyszer próbálja ki. Azért nézzétek el nekem a kivitelezést, általában nem egyformák, és nem is feltétlen a legszebbek, de általában nagyon hipp-hopp készítem őket, és jelenlegi élethelyzetemben a legfontosabb számomra, hogy a gyerekeim örömmel bemajszolják, és általában mind egy szálig eltűnnek. Ez a "nem tökéletes dolog" igaz az összes kreálmányomra :)

Hozzávalók:

  • 1,5 dl hideg víz
  • 1,5 dl hideg tej
  • 50 dkg finomliszt
  • 1 tojás
  • 3 ek cukor csipet só
  • 2 dkg élesztő
  • 1 ek. ecet ( segít levegősebbé tenni a rétegeket)

Hajtogatáshoz:

  • 20-30 dkg zsiradék
  • 2-3 ek. liszt

Mindet egy tálba rakom, kezdve a tojással, amit egy kicsit összekutymászolok a cukorral. Belemorzsolom az élesztőt elkezdem adagolni a lisztet, és a folyékony hozzávalókat, belekerül a só, és egy löttyintésnyi ecet is. Ha összeállt, kinyújtom, szétkenem rajta a liszttel összedolgozott hájat, vagy a vajat. Ezzel kapcsolatban már többfélét olvastam, én nem szoktam törődni itt, hogy annyira hideg legyen, szépen rápacsmagolom a kezemmel, és után jöhet a hajtogatás. Viszont a teljes kiőrlésű  lisztet tartalmazó tészták esetében, létjogosultságát érzem annak, hogy eleve keményebb, hűtött vaj kerüljön a tésztába - tehát kikevered a zsiradékot a liszttel és beteszed a hűtőbe, és így került a tésztába. Alulról, felülről, majd jobbról-balról behajtom. Ezután megy a hűtőbe.  1 másfél óra múlva kiveszem, kinyújtom, ugyanígy hajtom. Ezt megteszem még 1-szer vagy 2-szer, utána megy a hűtőbe. Reggel háromszögeket vágok ki, ahogy éppen esik, minél hatékonyabban. :) Nem baj ha 1-2 nem háromszögnek sikeredik. Kinek mennyi ideje van. Belekerül egy kis lekvár, és rátekerem a tésztát,majd megkenem tojással. Nyomás be a 180 fokos sütőbe, és kb 30 perc alatt, kinek-kinek ízlése szerint meg is sülnek a kiflik.

SAM_4510.JPG

Élesztős hájas kifli 100 % finomlisztből

img_20180807_074414.jpg

  Élesztős croissant 100 % finomlisztből

Legutóbbi sütéskor készült pár fázis fotó a hajtogatásról:

img_20180817_135458.jpg

img_20180817_135513.jpg

img_20180817_135532.jpg

img_20180817_135551.jpg

 

Gyorsan összefoglalva képekkel hogy 1 receptből kiindulva milyen változatos kiflik tudnak kialakulni, attól függően, hogy hájjal vagy vajjal, teljes kiőrlésű vagy finomliszttel, kovásszal vagy élesztővel készítjük. A paletta még nem teljes. Tervezem még kipróbálni a finomlisztes kovászos változatokat is. Ez a bejegyzés tehát még frissítésre vár. :)

Rozs kovászos-joghurtos Croissant teljes kiőrlésű liszttel:

Hozzávalók:

  • 35 dkg finomliszt
  • 15 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
  • 65 g rozskovász (kaptam, nem én neveltem :) )
  • 0,5 dl tej
  • 0,5 dl joghurt
  • 1,5 dl víz
  • 1 tojás

A sütőm eléggé cserben hagyott, nagyon gyorsan elkezdte megkapni az alját. Igazából ez a bejegyzés akkor lesz teljes ha villanysütővel is tesztelek majd, addig nehezen tudok megadni hőmérsékletet, és időt. Eléggé hófehérkék lettek, és fogyasztásában annyi különbség van a finomlisztes változat között, hogy ez sokkal jobban esett hidegen.

img_20180817_164239.jpg

img_20180817_172944_1.jpg

Rozs kovászos-joghurtos hájas teljes kiőrlésű liszttel, szilvalekvárral:

Hozzávalók másfél adaghoz:

  • 45 dkg finomliszt
  • 30 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt
  • 50 g kovász
  • 1 dkg élesztő
  • 1 dl tej
  • 0,5 dl joghurt
  • 2,25 dl víz
  • 1 nagyobb tojás

 

img_20180817_193439.jpg

 Élesztős hájas 100% teljes kiőrlésű tönkölylisztből:

Hozzávalók:

  • 1,5 dl hideg víz
  • 1,5 dl hideg tej
  • 50 dkg teljes kiőrlésű tönkölyliszt (Kukutyin Műhely)
  • 1 tojás
  • 3 ek cukor csipet só
  • 2 dkg élesztő
  • 1 ek. ecet ( segít levegősebbé tenni a rétegeket)

 

img_20180302_090304.jpg

Láthatjátok, ők tényleg nem tökéletesek, a legnagyobb hiba hogy lágy zsiradékot raktam bele, utána persze bekerült a hűtőbe a hajtogatások közben, de az már kevés volt ahhoz, hogy ne szakadjon meg a tészta a rétegek között. Viszont ezt is örömmel majszolták a gyerekek. :D

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kukutyinmuhelygastroandcatering.blog.hu/api/trackback/id/tr7214191555

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása