KUKUTYIN MŰHELY GASTRO and catering

Kakaós utazós kalács

2018. október 20. 19:41 - Andimandi88

page1_2.jpg

Egy pofon egyszerű receptet hozok most, ami töltelékkel az igazi, leginkább kakaóval. De elkészítettem már rozmaringos körtedarabokkal is, úgy is fantasztikus volt. A bejegyzéshez mellékelt képeken egy kovásszal készült változatot láthattok, sajnos kissé számomra zavaróan savanykás lett, bár a gyerekek, és a párom nyomták befele ettől függetlenül. De élesztővel is bátran készítsétek el, az elmúlt 10 évben én is csak azzal sütöttem meg. :) Egy igazán tojástakarékos finomság, mert 0 db kell hozzá. Kivéve ha szeretnéd megkenni vele sütés előtt, de én azt mindig elhagyom, arra nem pazarlok, így is elfogy :) Sütés után kap amúgy majd egy kis fényt, mert forró vaníliás cukros tejjel kell megkenegetni.

Hozzávalók:

  • 1 kg liszt (esetünkben, tartalmaz bánkúti lisztet is)
  • 2,5 dl langyos tej
  • 2,5 dl langyos víz
  • 2 dl olaj
  • 3 ek. cukor
  • 3 kk. só
  • 4 dkg élesztő vagy 120 g kovász

A töltelékhez olvassz 15-20 dkg vajat, jó pár kanál jó minőségű kakaóporral, és ízlés szerint cukorral keverd össze! Ezt a tészta összeállítása után tedd meg, hisz akkor lesz majd jó kenhető, könnyen kezelhető az állaga, amikor tölteni kell. Ha elmarad az sem baj,  jó folyós kakaós vajjal is lehet tölteni, csak az sokkal viccesebb, mert folyik össze vissza.

A hozzávalókból dagassz egy jó kis lágy tésztát, majd ha megkel, először felezd, majd a feleket harmadold, így kapsz kb 6 egyforma nagyságú tésztadarabot. Ne aggódj ha nem egyformák, a sütést egyáltalán nem befolyásolja. Egyenként nyújtsd ki őket hosszúkásra, és kenj bele pár kanálnyi kakaós cukros vajat, majd oldalról tekerd fel. Ha három kígyó kész, azokat már össze is fonhatod, és mehetnek a sütőpapírral bélelt tepsibe.

20181010_081811.jpg

20181010_082920.jpg

 

20181010_083031.jpg

Nem baj ha itt-ott kifolyik, főleg ha az alján. Hidd el azok a részek lesznek a legfincsibbek, ahol kicsit odakap a kakaós cukros tészta, finom lesz és ropogós. Ezután a másik hármat is készítsd el, és ezt a fonatot fektesd a másik mellé. Mehet is a sütőbe, ha kezd pirulni ki is veheted. Sütés közben majd szépen összesülnek, és ha kihűlt szelhető is lesz, már ha nem fogy el hamarabb. Mi általában csak törjük :) Tökéletes utazáshoz kocsiba. Ott már többször jól teljesített. ;) Ja és most körte szezon is van, úgy, hogy nagyon ajánlom kipróbálni apróra vágott körtedarabokkal, illatos rozmaringgal töltve. Ekkor érdemes előre kissé megpárolni körtét, és az eresztett levet leszűrni, hogy ne a kalácsot árassza el a nedvesség. Ezek után már csak a fantáziád szabhat határt, hogy mivel töltöd. Készítsd el a hosszú hétvégén, tökéletes uzsonna lesz belőle. Hatalmas szeretettel ajánlom! Ez a kalács még sosem hagyott cserben..

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kukutyinmuhelygastroandcatering.blog.hu/api/trackback/id/tr9514312203

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása