KUKUTYIN MŰHELY GASTRO and catering

Meggyeségeink

2019. június 20. 17:56 - Andimandi88

Minden a mentás meggyszörppel kezdődött...

7 év 3 gyermek után azt kijelenthetem, nálunk a meggyből a legtutibb ha szörp készül. Tavaly még erőlködtem a lekvár készítéssel, ami, mint a meggyszörp "mellékterméke" készült, de idén maradnak a melléktermék meggyes sütik.65138269_1212925688885581_2607032405504032768_n.jpg

 

Szerencsére van nagyszemű meggyünk, hál istennek, mert a cigányból kb. 3X annyi idő lenne kinyerni ugyanazt a mennyiségű szörpöt, mert ugyebár le kell szedni, ki kell magozni, ami idő, idő, idő. Bár a meggymagozás az komolyan mondom az egyik legkedvencebb tevékenységem, nagyon kikapcsol, és még a gyerekek is beszoktak segíteni. Egy nagy tálba szoktam önteni vizet, abba rakom a meggyet, és víz alatt szoktam kiputtyogtatni a magokat. Így nem lesz minden meggylé, és még a kukacok nagy része is  a vízben marad, ha van bennük.

A magozott meggyemet összekeverem 1-2 kg cukorral, ízlés szerint, ha szörpösebb, sziruposabb állagot szeretnénk akkor több, ha nem ragaszkodunk hozzá, akkor kevesebb cukor is jó lesz, így, is úgy is el fog állni, mert még befőzzük. Illetve nem tanácsos ilyenkor agyon cukrozni, mert ebből még süti lesz, és majd magához a léhez még rakhatunk bőven cukrot.

Ez nálam amolyan több recept után kialakult saját recept, recept nélkül természetesen, hisz recepteket bújni továbbra sincs időm, ha elkap a konyhahév. Ha még esetleg a kimagozott meggy utáni nap is szedünk meggyet, azt is nyugodtan a már kimagozott, lecukrozotthoz keverhetjük, de a lényeg, hogy mindeközben azért hűtve tároljuk. 2-3 napi meggyteremést is gyűjthetünk egybe, cukorral és egy kis citromsavval összekavarva semmi baja nem lesz hűtve amíg befőzésre kerül. Csak érdemes néha átkavargatni kicsit.

Ha úgy érezzük, hogy egyenlőre elegendő mennyiségünk van, rakjuk egy lábasba, és kezdjük el főzni. Előtte kézzel bele szoktam mászni, és jól összecsumiszkálom. Ha egy picit rottyant, akkor leveszem a tűzről, és amikor éppen van rá időm, akár forrón, akár ha már hűltebben, botmixerrel átnyomom, attól függően, hogy utána a gyümölcsös részéből milyen jellegű süteményt készítek. Ezután egy szűrőn átszűröm alaposan, a szűrő széléhez nyomkodva  a meggyeket, hogy a sűrűből is kerüljön a szörpibe. Ilyenkor dobok bele ízlés szerint friss mentaleveleket, ami annyira fincsivé teszi.

img_20190611_121314.jpg

img_20190611_121332.jpg

Ilyenkor még lehet rakni bele cukrot, és miután az egész felforrt, akkor forrón üvegekbe töltjük, fejre állítjuk őket, majd mehetnek a száraz dunsztba.

 Annyira, de annyira egyszerű, pedig a befőzés, néha olyan ördöngősségnek tűnik, de nem az, és nem lehet elrontani, és nem kell hozzá, iszonyatos elsőfokú higiénia. Idén végre már bodzaszörp is készült nálunk :)

Ha jól dolgoztunk, akkor van egy nagy tál magozott, viszonylag lé nélküli meggyünk, ami lé hiányosságából fakadóan tökéletes sütinek

Mi is készülhet belőle?

Persze kép nem készült mindegyikről, hozzá kell szoknom újra,  a blogoláshoz, és a folyamatos fényképezéshez... :) Ami készült, az is hát... Hmmm... De a lényeg nem is ez, hanem, hogy mindet-mindet befalták jóízűen. Ez a bejegyzés, amúgy is a szörpről szól, és közben mindenkit buzdítok arra, hogy bátor legyen a konyhában, és mindent csak érzéssel, jókedvűen. Ha rossz kedvem van én nem is szoktam sütni-főzni , vagy csak ritkán, de mindig megszívom olyankor. Tojások törnek, liszt borul... De ha van kedved hozzá, akkor nincs lehetetlen.

Meggyes piskóta:

A tésztájába pár kanál nutellát is raktam, mert még volt annyi az üveg alján, és egy kis kefír is került bele. De sima piskóta is lehetett volna. Igazából ha már van némi piskóta tapasztalatod, akkor azt bárhogy turbózhatod egy kicsit, a lényeg az állagismeret

img_20190617_070822.jpg

Meggyes pite:

Ebbe rakhatjuk a legtöbbet, és erről nincs is képem. Linzertészta alulra fölülre, és a közepe teleszórva jócskán-jócskán.A linzertésztát egy kanál tejföllel is dúsítottam, és egy kis szódabikarbónát is raktam bele.

Kavarós kelt meggyes:

Nagy kedvenc tésztám, amihez még egy videó is van a Kukutyin Műhely facebook oldalán még a kezdetekből. Ez esetben kovásszal készült,  mangalica zsírral, és mivel közben persze sok minden készült még a konyhában, (pl. a szörp, és hamburger az összes belevalójával,) így a tészta állaga kicsit furán nézett ki sütés előtt, de azt a visszajelzést kaptam, hogy jól sikerült. Amúgy ez a tészta szerintem szilvával a legtutibb.

Mindentudó Szakácskönyv 432.oldal :D

 

https://www.facebook.com/kukutyinmuhely/videos/1057715814309644/

 Túrós-meggyes pite:

Ehhez szintén linzertészta készült, amit kör alakú piteformába raktam, kicsit elősütöttem, majd belehalmoztam a túrós, tojásos, meggyes tölteléket.

 Az összes sütit 100 % teljes kiőrlésű tönkölylisztből készítettem.

Hajrá, meggyre fel!

 

 

 

 

 

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kukutyinmuhelygastroandcatering.blog.hu/api/trackback/id/tr3814898884

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása