KUKUTYIN MŰHELY GASTRO and catering

Csilla kenyerei

2018. október 16. 17:14 - Andimandi88

44234898_548605742263832_6432300145278189568_n.jpg

Nagyon jó dolgunk van, mert számunkra mindig jut egy kis friss kenyér, hisz Csilla, a sógornőm, a Kukutyin Műhelyes Attila párja, pont szembe szomszédunk, és kenyérsütésbe vetette bele magát, körülbelül 2 éve. Volt egy kis szünet is a folyamatban, de most 4 hónapja újra lendületet kapott, és heti szinten többször is süt ismerősöknek, barátoknak, rozskovászos kenyeret.

Mi motivál abban, hogy már több, mint 20 évre visszatekintő egészségügyi pályafutásod mellett folyamatosan tanuld, tapasztald, a kenyérsütés világát is? Hisz kovásszal sütni nem olyan egyszerű, és kiszámítható dolog, mint egy élesztős kelt tésztával dolgozni...

Igen, valóban sok tapasztalat szükségeltetik, hogy egy jó kis kenyér szülessen. A kovászt megérezni, a hőfokokat kitapasztalni, azt, hogy miben sütöd... Mind-mind idő. Most a legtutibbak a vaslábasban sült kenyereim.

És hogy, mi motivál? Leginkább az, hogy tudom, hogy a közvetlen környezetemet normális, adalékanyag mentes kenyérrel tudom ellátni. Az egészségügyes éveim alatt,  - és nem múlt időben beszélek, mert még most ott dolgozok, ráadásul gasztroenterológia területen - tapasztaltam már eleget ahhoz, hogy lássam, hogy nagyon sok probléma a bevitt tápanyagok minőségből ered. A rengeteg adalékanyag, a vegyszerek...Ez nem valami trendi duma, még ha sokszor annak is hangzik, hanem a valóság. Magamon is tapasztalom, hogy ha néha veszek egy péksütit, egy nem kézműves pékségben, akkor az nem jó a szervezetemnek. Az a jó a kovászban, hogy a hosszabb érlelés miatt, könnyebben emészthető, természetesebb tápanyagok jutnak a szervezetünkbe. Mindemellett természetesen nem használok adalékanyagokat.

A kovászhoz a Kukutyin Műhely rozslisztjét használod, ezen kívül, milyen liszttel szeretsz a legjobban dolgozni?

A Szabó malom félbarna lisztjét nagyon szeretem, 100 %-ban az kerül a kenyereimbe a rozskovász mellé. Mostanában kezdtem a Kukutyin Műhely tönköly és bánkúti lisztjeivel kísérletezni, keverve a félbarnával, illetve a kenyérliszttel, nagyon jó velük dolgozni.

Mi az hogy kísérlet? Nagyon szuper kenyerek születtek a hétvégén is, amiket a Jászberényből érkező gazda vendégeink tiszteletére készítettél. Ezúton is köszönjük! :)

44273503_1906100356141743_7618393877040332800_n.jpg

Rozskovászos félbarna

Van bevált recept, méregeted még a hozzávalókat egyáltalán?

A Péklány blogját,  https://peklanyleszek.com/ és Facebook oldalát előszeretettel olvasgattam az elején, a nála fellehető recept számomra az alap. Emellett Ormós Gabi Kovászlabor https://kovaszlabor.blog.hu/ blogjából is merítettem már.

Sokszor kérnek tőlem receptet.. Ez nehéz, mindenkinek magának kell kikísérletezni az igazit. De rengeteg recept fellelhető a neten, az említetteken kívül is. De igen méregetem még a hozzávalókat, ha magunknak készítem akkor nem feltétlen.

 Mi a helyzet a kovásszal, mennyire tudsz róla gondoskodni a munkád mellett, illetve úgy, hogy néha 2-3 napig se vagy itthon? Illetve mennyire kell törődni a kovásszal?

Napi szintű odafigyelést igényel. Nem utaztatom egyébként magammal, :) 3 napig a hűtőben nem lesz baja, de utána újra életre kell keltenem.

Kísérleteztél már a rozskovászon kívül másfajta kovásszal is?

Igen kipróbáltam már gyümölcsvizes kovászt is, az jóval nagyobb odafigyelést igényelt mint a rozskovász. A madre-val szeretnék majd még a jövőben kísérletezni.

Mennyi idős a kovászod?

4 hónapos

A Péklány receptjét követni elég jó iránynak tűnik, hisz tudjuk az övé a Balaton első kézműves péksége. Sok sikert kívánunk a további munkádhoz, az egészségügyben, és a kenyérsütésben egyaránt! Sok kenyérrel lepj meg még minket!

Íme a vasárnapi kenyerek a vendégeinknek:

44187149_160137101605289_5133703215530901504_n.jpg

bánkúti

44234896_2191615051094143_6120212037546016768_n.jpg

tönköly

Mindkettőben 50 %-os a keverési arány, így ha hozzátesszük, hogy rozskovásszal készül, kb 60-70 %-os teljes kiőrlésű kenyérről beszélhetünk, amit nem színezett senki melasszal. :)

 

 

 

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kukutyinmuhelygastroandcatering.blog.hu/api/trackback/id/tr6214304623

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása